banner multidioma

banner multidioma

iati

iati
Haz Click en este banner para contratar tu seguro y conseguir el descuento

lunes, 26 de enero de 2015

Fotos voluntariado Mom Tik Camp 2014







TEACHER MAR (EAST THAILAND)

Extret del blog de la Mar, voluntària d'Udutama al novembre del 2014.
https://lepetiteaventureux.wordpress.com/2014/10/24/teacher-mar-east-thailand/

“A tots aquell que ensenyen amb l’esglai que fa bategar”
1926749_779163595473265_2968743360315203581_n
Qui m’ho hauria de dir que m’agradaria tan ensenyar anglès als més petits i no tan petits d’un poble perdut de l’est de Tailàndia?
Avui és la penúltima nit a “Mom Tik Camp”. Tothom dorm, només quedo jo i els sorolls del bosc que m’envolta. Des de la meva cabanyeta davant del llac penso com explicar aquest últim mes.
L’altre dia mentre donava voltes al Temple seguint els altaveus d’un camió ballant i cantant, acompanyada amb el poble Tailandès de Siam i la lluna plena; me’n adonava que certes coses ja no les podré explicar perquè ningú m’entendrà.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
S’ha de viure-ho per poder arribar a comprendre-ho. A vegades és tot tan surrealista… que no sembla real. Màgic.
La gent dels pobles de Nachueak m’han acollit molt bé.
Mom Tik, Mom Da, Dad Mo m’han mimat massa,
Les noies de l’institut m’han ajudat a descobrir i comprendre un món desconegut per a mi.
”Pató” ha tingut molta paciència ensenyant-me a fer massatge Tailandès.(Aconseguir que m’enrecordi de les mil i una postures ha estat un treball molt difícil!!)
Els voluntaris que han anat arribant m’han fet sentir molt ben acompanyada.
Però el millor de tot…els nens i nenes que amb la il·lusió més gran del món han aconseguit motivar-me dia rere dia a continuar intentar ensenyar, a no parar de jugar aprenent. A TORNAR A NÈIXER
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kowp kun ka!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Perseguint les postes de sol entre arrossars infinits
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
10378266_10152740335727159_7400031879239869820_n
Si esteu interessats en realitzar algun voluntariat per Tailàndia, no dubteu en posar-vos en contacte amb l’Associació Udutama. Sempre disposats ajudar, tenen dos tipus de voluntariats molt interessants.
Ara sense ganes de marxar d’aquest racó del món tan tranquil, carregaré la motxilla a l’esquena i continuaré el llarg viatge. Aquest cop a pel curs de submarinisme!!
Seguim!
CHAN KITTIN KUN…

VIVINT AMB ELS LAHU I AKHA

Extret del blog de la Mar, voluntària amb Udutama a l'octubre del 2014. https://lepetiteaventureux.wordpress.com/2014/10/03/vivint-amb-els-lahu-i-akha/

Últim dia abans de tornar a la ciutat.
La lentitud, la calma, la naturalesa… tenen les hores comptades.
Ni les gallines, ni els porcs ja no seran més el meu despertador.
El somriure ja no serà el llenguatge universal. Ja no necessitaré els signes per fer-me entendre.
No dormiré ni menjaré més en bambú. Ni coneixeré gent de creences úniques. No em farà falta aprendre a dir gràcies en una llengua diferent cada dia…
Adéu caminar per la selva mentre els mosquits em devoren
Mai m’hagués imaginat arribar a conèixer persones tan especials. Una experiència que ja mai oblidaré!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
“Chao Khao”;  gent de muntanya.
Minories ètniques que sempre han viscut a la frontera del país.
La majoria van emigrar del Tibet i s’han instal•lat al cinturó de la muntanya del sur-est asiàtic fa 200 anys.
Hmong, Lisu, Karen, Akha, Lahu, … heus aquí les tribus que habiten un extens territori que recull terres de Tailàndia, Birmània i Laos. Antigament cultivaven l’Opi. Ara, la pèrdua d’identitat és el seu principal problema.
Des de la cabanya de bambú diviso una dona embolicada amb unes teles de colors i brillants; porta el cap cobert per un Barret especial, rodejat de collars de diferents colors. Les joies de plata innombrables resplendeixen al sol.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
S’acumulen més núvols. Avui estan de cerimònia. Celebren que tenen menjar; que les recollides de verdures i arròs han estat bones. Estan contents i per aquesta raó avui preparen una mena d’arròs enganxifós (no m’ha acabat d’agradar gaire, …)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA      OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA
i fan una espècie de cerimònia amb el gall; Primer el trossegen, resen a buda i el pare de la família reparteix petits trossos aquells que se l’agenollen amb el cap cobert i les mans juntes.  Demà tocarà matar al porc i ballar tota la nit.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
El poble Akha té una cultura molt rica. Cada mes tenen celebracions. La més important és a l’agost; construeixen un gronxador cada any i durant 4 dies tot el poble, petis i grans es balancegen, canten, beuen i ballen.
Altres elements especials de la cultura Akha:
“Holly well”: Una espècie de gàbia amb aigua estancada que la fan servir per netejar els aliments per a les cerimònies.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
“Spirit gates”: Dues portes d’entrada, a cada extrem del poblat. Els Akha són persones molt espirituals. Ells creuen que aquestes portes els protegeixen dels fantasmes, dimonis i malalties. Les portes separen els esperits de la selva del poble. Està prohibit tocar-les ja que això suposaria trencar el balanç espiritual del poble.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vaig arribar al poblat Akha farà uns dies, després d’un llarg Trekking per la selva, després d’un bany en una cascada i després de travessar encara més poblats,
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
La “mama”, com li diuen tots, ja m’estava esperant per acollir-me a casa seva. És una dona  Akha molt divertida. Amb mi s’ho ha passat bé, no parava de riure’s (de mi clar… sobretot quan el menjar em picava tan que em saltaven les llàgrimes, …) Però m’ha cuidat. Com una àvia. Hem dormit juntes com es costum a la comunitat Akha; homes i dones separats per una paret, … (no em pregunteu com s’ho fan …)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Abans d’arribar a Appa (poblat Akha) vaig passar uns dies amb els Lahu.
Un poblat encara més amagat a les muntanyes del nord. Arribar-hi no va ser gens fàcil. L’”Acho” em va acompanyar. Vam utilitzar un elefant per creuar rius i terres fangoses. Després d’una excursió sota un sol que cremava la pell, amb un desnivell interessant, ella amb xancletes i jo botes de muntanya… tot i així vaig caure, rodolant un metre avall. Entre mig dels arrossos. Així va ser la meva entrada triomfal a Ban Yafu; plena de terra i ben suada.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Yaha em va salvar. L’únic amb qui he pogut conversar amb anglès. Només arribar i fins al vespre parlant. Em va explicar tot sobre els Kahu, la seva família i les seves tradicions. Va tardar 5 mesos en transportar tot el bambú i només 3 dies en construir la seva casa. On jo dormiria. AL mig del poble. Tranquils. Pau. Harmonia. El vaig ajudar a cuinar, amb bambú i al terra… Va començar arribar gent del poble. Les portes sempre obertes. A fora, llamps i trons.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hi havia un altre noi que també parlava anglès. Em van explicar que aquella nit era la última que celebraven l’enterrament d’una dona del poble. Sí, “celebraven”. Per tradició, quan mor una persona, es junta tot el poble durant 3 nits per acompanyar a la família i fer-la sentir menys sola. Acompanyada. Em van convidar. Tot el poble junt.
Bevent, cantant, jugant a cartes. No em van mirar com una estranya, al contrari, em van convidar a whisky, a fumar. Entre riures, històries, somriures vam passar la nit tot el poble Lahu Junt.
–    Et sents estrangera aquí?
–    Com no aguanto una existència empresonada, enclaustrada, el meu destí es errar, exiliar-me constantment, deixant-me temptar pel nomadisme.
(Viatge Inacabat)
El Millor?
–    Yaha
–    L’experiència de l’enterrament amb el poblat Lahu
–    Les dones Akha
–    El trekking i les muntanyes del nord
–    Somsak i Acho
–    Les nits a la cabanyeta de bambú
El pitjor?
–    Lost in translation
Gràcies al Somsak i l’Acho per mostrar-me el món de les minories ètniques del nord.
Gràcies també a l’Associació Udutama per posar-me en contacte amb ells.